ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
Ολοήμερο σχολείο ενιαίου τύπου

Σχολείο - Βιβλιοθήκη:
—————
        Η Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας λειτουργεί για δεύτερη χρονιά με υπεύθυνη την κυρία Κατερίνα Φρουζάκη [σύντομο βιογραφικό] με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και του Συλλόγου Διδασκόντων. Τα παιδιά στα δύο αυτά χρόνια την έχουν αγαπήσει και τις δύο μέρες που είναι ανοιχτή την κατακλύζουν για να βρουν βιβλία για να δανειστούν, να διαβάσουν μόνα τους, να ξεφυλλίσουν με παρέα ή απλά για να χαλαρώσουν. Τα ίδια τα παιδιά έχουν αναλάβει ρόλους στη Βιβλιοθήκη τους, φροντίζοντάς την, δανείζοντας βιβλία στους συμμαθητές τους, υπενθυμίζοντάς τους τις επιστροφές των δανεισμένων βιβλίων και τακτοποιώντας τα βιβλία στις θέσεις τους. Έτσι, αντιλαμβάνονται ότι ο χώρος αυτός του σχολείου μας τους ανήκει.

        Πέρα από τις τυπικές και αυτονόητες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης, το πρόγραμμά της παρακολουθεί και στηρίζει θεματικά τη διδακτέα ύλη των τάξεων, σε συνεννόηση της υπευθύνου με το διδακτικό προσωπικό, αλλά και προετοιμάζει τις επισκέψεις των τάξεων σε χώρους πολιτισμού, ή καλύπτει εποχικά επίκαιρα ή άλλα θέματα που αφορούν στη ζωή των παιδιών.

        Ενδεικτικά, τέτοια θέματα είναι: Το νερό, Η Ελιά, το Δώρο, ο Βαν Γκογκ και η εποχή του, Αρχαία Παιχνίδια, η Ιστορία της Μάσκας, η Ισότητα των φύλων, Ρατσισμός και Προκαταλήψεις, Παλαιά Επαγγέλματα. Επίσης, το πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες που εκπονούνται από την Εθνική Βιβλιοθήκη από τον Ιανουάριο του 2018. Γίνεται προσπάθεια με πολλά βιβλία, τελευταίας κυκλοφορίας, και μεγάλα λευκώματα, αλλά και, κατά περίπτωση, με εποπτικό υλικό, ώστε «η ώρα της Βιβλιοθήκης» να είναι όσο το δυνατόν ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.

        Οι επιλογές των βιβλίων και η συζήτηση που ακολουθεί μετά την ανάγνωσή τους στις τάξεις έχουν ως προτεραιότητα την ευχαρίστηση των μαθητών αλλά και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης.

        Πέρυσι, η Βιβλιοθήκη είχε συμμετάσχει στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης, που είχε διοργανωθεί από τη Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού.

        Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τις δράσεις της Βιβλιοθήκης τα δύο αυτά χρόνια.

        Για μια ψηφιακή ξενάγηση στα δρώμενα επιλέξτε τις φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω για να τις μεγεθύνετε. Καλή ξενάγηση!

Ο Σύλλογος Δασκάλων Δημοτικού Φιλοθέης.Τελευταία ενημέρωση: 10-03-2018, 09:44