ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
Ολοήμερο σχολείο διευρυμένου ωραρίου

Σχολείο - Εργαστήριο Η/Υ:
—————
Το Εργαστήριο Πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου Φιλοθέης δεν διαθέτει δικό του χώρο αλλά φιλοξενείται στη μισή αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου. Το υλικό (hardware) των Η/Υ προέρχεται από δωρεές γονέων ή εταιριών στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης. Τα γραφεία είναι τα μόνα που είναι δωρεά του Ελληνικού Δημοσίου. Η σημερινή διάταξη των γραφείων έγινε από τους προηγούμενους εκπαιδευτικούς πληροφορικής. Το ίδιο και η καλωδίωση, η οποία δεν είναι δομημένη (με κεντρικό κατανομέα και διαμοίρασμα σε πριζάκια δικτύου) αλλά μινιμαλιστικά και προσεκτικά διαμορφωμένη κάνοντας χρήση υπαρχόντων modem/routers που χρησιμοποιούνται ως bridges και hubs, εν σειρά, το ένα μετά το άλλο. Ο τωρινός εκπαιδευτικός πληροφορικής με τη βοήθεια WiFi routers που προμηθεύτηκε το σχολείο έχει επεκτείνει ασύρματα το δίκτυο σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και στα τρία κτίρια του συγκροτήματος.
        Συνολικά λοιπόν το εργαστήριο περιλαμβάνει 13 Η/Υ (περιλαμβάνει και τον Η/Υ του εκπαιδευτικού) στο ενσύρματο δίκτυο και 2 άλλους (τον ένα φορητό) σε ασύρματη σύνδεση, και φυσικά όλους κεντρικά ελεγχόμενους από τον Η/Υ του εκπαιδευτικού.
        Στο εργαστήριο γίνονται όλα τα μαθήματα Τ.Π.Ε. και των 12 τμημάτων του σχολείου καθώς και των 2 τμημάτων του ολοήμερου. Αυτά περιλαμβάνουν βασικές γνώσεις στη χρήση των Η/Υ καθώς και εκμάθηση λογισμικών πακέτων γραφείου (όπως απλού και εμπλουτισμένου κειμενογράφου, λογιστικών φύλλων, δημιουργία παρουσιάσεων), επεξεργασίας: ήχου, εικόνας, βίντεο, χρήσης διαδικτύου και μεταφόρτωσης περιεχομένου, κριτική ανάλυση πληροφοριακών πηγών διαδικτύου («ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»).
        Η εκμάθηση, από μικρότερη ηλικιακά τάξη σε μεγαλύτερη, γίνεται δια της σπειροειδούς προσέγγισης του ίδιου γνωστικού αντικειμένου (επανάληψη με κλιμακούμενη λεπτομέρεια & δυσκολία) μέχρι την πλήρη εκμάθηση. Στις μεγαλύτερες τάξεις (Δ', Ε' και ΣΤ') γίνεται το ίδιο αλλά με γνωστικά αντικείμενα από τη θεωρία της επιστήμης της Πληροφορικής: αλγορίθμους & προγραμματισμό σε Logo-like περιβάλλοντα (MSW logo, EasyLogo, Scratch & BYOB). Για την πρακτική εξάσκηση τους στη λεκτική συγγραφή αλγορίθμων, οι μαθητές κάνουν και χρήση (μέσα από τον λογαριασμό της ομάδας τους) του διαδικτύου (www.pseudoglossa.gr), ακόμη και από το σπίτι τους.
        Ο ιστοχώρος (website) του σχολείου ανακατασκευάζεται για να αποκτήσει ταχύτητα, συμβατότητα με φορητές συσκευές (smartphones, tablets) και όταν τελειώσει θα περιλαμβάνει μαθήματα, λογισμικά, υλικό και κατ'οίκον εργασίες για το μάθημα των Τ.Π.Ε. αλλά και άλλων μαθημάτων των υπόλοιπων δασκάλων του σχολείου, σημειώσεις, πρότζεκτ και άλλο ψηφιακό περιεχόμενο, προσβάσιμο (με ελεγχόμενο τρόπο) από όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και γονείς. Ακόμη θα προσφέρεται πρόσβαση ή και μεταφόρτωση σε ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια (blogs) των μαθητών αλλά και του σχολείου.
        Για μια ψηφιακή ξενάγηση του χώρου επιλέξτε τις φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω για να τις μεγεθύνετε. Καλή ξενάγηση!

Φώτιος Φωτεινάκης, υπεύθυνος του εργαστηρίου, εκπαιδευτικός πληροφορικής του Δ.Σ.Φιλοθέης.


Ο Σύλλογος Δασκάλων Δημοτικού Φιλοθέης.

Τελευταία ενημέρωση: 14-7-2014, 18:12

Drop Down Menu by CSSMenuMaker.com